ID: 788 Nimi: Pythia
Päritolumaa: Soome
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Pakri laht
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: parklaev
Last: sool
Hukulugu: Soome laev lahkus Liverpoolist Tallinna 3. jaanuaril ukj. 1854. Merel oli torm, otsiti kaitset Cristiansandist, Helsingörist. 3. märtsil sõideti leki tõttu Paldiski reidile, kus esitati mereprotest, kuna osa kaupa oli visatud üle parda ja laev ise vajunud veeliinini. Elu ohtu seades pääses meeskond laevalt tulema. Jää oli laeva kahjustanud, kuid lekki ei avastatud. Laev triivis meres ilma meeeskonnata ringi, talupoegade abil saadi laev ankrusse. Kuna lekki ei avastatud, viidi laev Paldiskisse ja lastiti tühjaks. Laev uputati Vene sõjaväevõimude 1./13. juuni 1854 (?) korraldusega Krimmi sõja käigus seoses inglaste rünnakuga. Eesmärk oli laev hiljem taas sõidukõlblikuks teha. Juuli keskel on tegeldud juba laeva mujale toimetamisega, mis aga 12. juuli aruande järgi ei olnud veel õnnestunud. Uputatud laevu oli teisi ka ja vrakk oli vee all ka veel 1871 sügisel. Vrakk ei olnud küll otseselt laevateel, kuid kui laevad juhtusid sattuma SW tormi, kalduti teelt kõrvale ja sõideti vrakile otsa.
Objekti andmed: kolmemastiline
Asukoha kirjeldus: mitte kaugel Paldiski sadamast